Δυνατότητα ανάθεσης εκτυπώσεων και άλλων εφαρμογών και υπηρεσιών οπτικής επικοινωνίας από το Δημόσιο και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο Εθνικό Τυπογραφείο

Το Εθνικό Τυπογραφείο έχει ως αποστολή εκτός από την έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση, εκτύπωση, διαχείριση και κυκλοφορία της «Εφημερίδας της Κυβερνήσεως», τον σχεδιασμό, έντυπη και ψηφιακή έκδοση, διαχείριση, διάθεση και διανομή εκδόσεων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ειδικότερα το Εθνικό Τυπογραφείο μπορεί, να σχεδιάσει και να εκτυπώσει βιβλία, αφίσες, μπλοκ, μηχανογραφικά έντυπα, κ.ά. Πέραν όμως των ανωτέρω το Εθνικό Τυπογραφείο, για να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημόσιους φορείς και να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες επικοινωνίας τους, έχει επεκτείνει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχει, αξιοποιώντας πλήρως το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό του.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον νέο οργανισμό λειτουργίας (π.δ. 29/2018, Α΄58), το Εθνικό Τυπογραφείο αναλαμβάνει εκτός από τον σχεδιασμό και την εκτύπωση κάθε είδους εντύπων, τον σχεδιασμό και την παραγωγή ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών οπτικής επικοινωνίας όπως οπτικοακουστικό υλικό (video), λογότυπα, τον γραφιστικό σχεδιασμό ιστοσελίδων και άλλων ψηφιακών εφαρμογών.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Τυπογραφείο εκδίδει τα εν λόγω έντυπα και υλοποιεί τις εφαρμογές και υπηρεσίες οπτικής επικοινωνίας μόνο εφόσον το επιτρέπουν οι τεχνικές του δυνατότητες και οι υπηρεσιακές του ανάγκες.

Ο γραφιστικός σχεδιασμός των εκδόσεων (ψηφιακών και έντυπων) και τα λοιπά ψηφιακά προϊόντα οπτικής επικοινωνίας (video, λογότυπα, ψηφιακά έντυπα και εφαρμογές), παρέχονται δωρεάν στους φορείς του δημόσιου τομέα από το Εθνικό Τυπογραφείο.

Οι φορείς όμως που εκτυπώνουν τα έντυπα τους στο Εθνικό Τυπογραφείο αναλαμβάνουν το κόστος παραγωγής ή παρέχουν τα χρησιμοποιούμενα αναλώσιμα υλικά.

Το κόστος παραγωγής ενός εντύπου είναι το κόστος των υλικών που απαιτούνται για την εκτύπωσή του, δίχως να προστίθεται σε αυτό ποσοστό κέρδους. Έτσι, υπολογίζεται το κόστος αγοράς του χάρτου που θα απαιτηθεί, το κόστος των εκτυπωτικών πλακών, η ποσότητα μελανιού και το κόστος συντήρησης των εκτυπωτικών και βιβλιοδετικών μηχανών.

Εάν φορείς του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα χαρακτηρίσουν, αιτιολογημένα, ως επείγουσα την έκδοση εντύπου τους, το Εθνικό Τυπογραφείο μπορεί να προμηθευθεί ή να διαθέσει από τις αποθήκες του την αναγκαία ποσότητα χάρτου, με χρέωση του φορέα αυτού. (παρ. 3, άρθρο 2 ν. 3469/2006).

Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 3469/2006 το Εθνικό Τυπογραφείο εκδίδει τις ετήσιες εκθέσεις πεπραγμένων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών και των Ελεγκτικών Σωμάτων του Δημοσίου σε ειδική έκδοση.

Οι φορείς που εκτυπώνουν τα έντυπά τους στο Εθνικό Τυπογραφείο καταβάλουν αντίτιμο του κόστους παραγωγής με τρεις (3) τρόπους:

  1. είτε με μεταφορά πίστωσης μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους,
  2. είτε με κατάθεση μετρητών σε Δημόσιο Ταμείο (διπλότυπο είσπραξης στον ΑΛΕ 1560988001),
  3. είτε με παροχή των απαιτούμενων υλικών εκτύπωσης.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να απευθύνονται στο αρμόδιο Τμήμα Α4 Προγραμματισμού και Προώθησης Λοιπών Εργασιών του Εθνικού Τυπογραφείου για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πρόσθετη πληροφορία (τηλ.: 210 5279117-8, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).
Ενδεικτικά το ως άνω Τμήμα συνεργάζεται με τους φορείς του Δημοσίου για τις τεχνικές προδιαγραφές, το απαιτούμενο χαρτί κ.λ.π. και προτείνει λύσεις που διασφαλίζουν υψηλή ποιότητα και χαμηλό κόστος.

(Απόσπασμα από την εγκύκλιο Γ3854/23.1.2019 της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.)

Δείγματα των εργασιών μας