ja_mageia

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Ανακοίνωση για τον νέο τυπογραφικό σχεδιασμό των ΦΕΚ Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

ΝΕΟΣ  ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

Με την με αριθμό Γ31712/27-4-2016  απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Βερναρδάκη, (ΦΕΚ 1239/Β/27-4-2016) η οποία εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 3469/2006, καθιερώθηκε ο νέος  τυπογραφικός σχεδιασμός του φύλλου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) ο οποίος θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τη  Δευτέρα  16 Μαΐου 2016, καθώς και το νέο λογότυπο του Εθνικού Τυπογραφείου. 

Τον περασμένο  Νοέμβριο με  την ευκαιρία συμπλήρωσης εκατόν ενενήντα χρόνων από την οργάνωση και λειτουργία στο Ναύπλιο, το 1825, της πρώτης κρατικής τυπογραφικής μονάδας και την ίδρυση «Εφημερίδας της Διοικήσεως», το Εθνικό Τυπογραφείο προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού με στόχο την αναζήτηση πρωτότυπων προτάσεων για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ΦΕΚ, στην έντυπη και την ηλεκτρονική μορφή του. 

Μέσω της προκήρυξης επιδιώχθηκε η ενεργός συμμετοχή φοιτητών/σπουδαστών Γραφικών Τεχνών και Καλών Τεχνών, επαγγελματιών  γραφικών τεχνών καθώς και των υπαλλήλων του Εθνικού Τυπογραφείου  στην διαμόρφωση της μορφής του ΦΕΚ. Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού αξιολογήθηκαν και κατατάχθηκαν κατά σειρά επιτυχίας από την αρμόδια Επιτροπή που αποτελείτο από την κ. Ξανθίππη Μίχα Μπανιά, γραφίστα, ως πρόεδρο, τον κ. Γεώργιο Βλάχο, τ. Επίκουρο Καθηγητή  του ΤΕΙ Αθήνας (Τμήμα Γραφικών Τεχνών), τον κ. Αναστάσιο Πολίτη,  Καθηγητή  του ΤΕΙ Αθήνας (Τμήμα Γραφικών Τεχνών), τον κ. Χαράλαμπο Βερύκιο πρώην προϊστάμενο Δ/νσης στο Εθνικό Τυπογραφείο και την κ. Λουΐζα Καραπιδάκη, Αρχαιολόγο- Ιστορικό Τέχνης, ως μέλη της Επιτροπής. 

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στον προϊστάμενο του τμήματος Β΄ Φωτοστοιχειοθεσίας  του Εθνικού Τυπογραφείου κ.  Γεώργιο Περγαντίνα, καθώς η πρότασή του, σύμφωνα με την Επιτροπή: «παρουσιάζει ισορροπία στη σύνθεση, η γραμματοσειρά του τίτλου είναι εξελιγμένη μορφή της ήδη υπάρχουσας και εξασφαλίζεται η συνέχεια της έκδοσης. Οι παράγραφοι και οι σελίδες έχουν τα απαραίτητα κενά που προσδίδουν ευκολία και άνεση στην ανάγνωση.» 

Για την αναμόρφωση του τυπογραφικού σχεδιασμού του ΦΕΚ επελέγη ως βάση η βραβευμένη με το πρώτο βραβείο πρόταση του κ. Περγαντίνα. Τη πρόταση αυτή  επεξεργάστηκαν, με σκοπό να γίνουν κάποιες μικρές βελτιώσεις ως προς τα τεχνικά, λειτουργικά και αισθητικά της χαρακτηριστικά, η  πρόεδρος  της Επιτροπής Αξιολόγησης κυρία Ξανθίππη Μίχα Μπανιά και ο κύριος Γεώργιος Βλάχος, μέλος της Επιτροπής, από κοινού με τον δημιουργό. 

Με το νέο τυπογραφικό σχεδιασμό επιδιώκεται :

1)Η τυποποίηση του τυπογραφικού σχεδιασμού του ΦΕΚ, ώστε να αποφεύγεται η ρευστότητα της μορφής του που δεν συνάδει με τη φύση του,  ως επίσημου κρατικού οργάνου ενημέρωσης 

2)Η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του ΦΕΚ, στην έντυπη και ηλεκτρονική του μορφή, ώστε να γίνει πιο ευανάγνωστο και φιλικό προς τον αναγνώστη με:

- σύγχρονη και λειτουργική γραμματοσειρά,

- χρήση τυπογραφικών στοιχείων στα κατάλληλα μεγέθη

- δίχρωμη σχεδίαση με ασπρόμαυρα και μπλε στοιχεία,

- ανανεωμένη σχεδίαση και δόμηση των κειμένων, των περιεχομένων και του τμήματος με τις υπογραφές, σύμφωνα με τις σύγχρονες λειτουργικές και αισθητικές ανάγκες

- ανασχεδιασμός και βελτίωση του περιεχομένου του πίνακα με τις πληροφορίες που αφορούν το κοινό, ο οποίος δημοσιεύεται στην τελευταία σελίδα του ΦΕΚ.

3)Η πληρέστερη,  αποτελεσματικότερη και περισσότερο αξιόπιστη ενημέρωση του πολίτη και των υπηρεσιών όταν χρησιμοποιείται μέρος του ΦΕΚ, καθώς πλέον σε κάθε σελίδα αναγράφεται το τεύχος του ΦΕΚ ο  αύξων αριθμός του  και η  ημερομηνία έκδοσης.

4) Να γίνει πιο εύκολη η παραγωγή των ΦΕΚ από τους υπαλλήλους του Εθνικού Τυπογραφείου, με απλοποιημένες προδιαγραφές παραγωγής, σελιδοποίησης και διαμόρφωσης.

Η νέα μορφή του ΦΕΚ  καθώς και όλες οι εκδόσεις του Εθνικού Τυπογραφείου θα φέρουν το νέο λογότυπο του Εθνικού Τυπογραφείου, το οποίο σχεδιάστηκε από ομάδα σχεδιαστών του που αποτελείτο από την  κ. Ρούλα Γανωτή, την κ. Άννα Καρακωνσταντή, την  κ. Χριστίνα Παπαϊωάννου και την κ. Φωτεινή Πετράκη.  

Υπενθυμίζουμε ότι πριν τον νέο τυπογραφικό σχεδιασμό είχε τροποποιηθεί με το  άρθρο 20 του ν. 4368/2016 (Α΄21) ο τίτλος του ΦΕΚ από «Εφημερίς της Κυβερνήσεως" σε «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Θα θέλαμε να τονιστεί ότι ο  νέος τυπογραφικός σχεδιασμός του Φύλλου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, ο νέος λογότυπος, η μεταφορά στη Δημοτική έστω της πρώτης λέξης στον τίτλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως,  αποτελούν ένα μικρό κρίκο στην αλυσίδα των μεταρρυθμίσεων που έχουμε υλοποιήσει και προγραμματίζουμε, με στόχο την ενδυνάμωση, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του  Εθνικού Τυπογραφείου. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017
IMAGE Χαρακτηρισμός ως μνημείων αντικειμένων του ιστορικού κινητού εξοπλισμού του Εθνικού Τυπογραφείου
Στις 20 Φεβρουαρίου 2017, με την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού ΥΠΠΟΑ /ΓΔΑΠΚ /ΔΝΠΑΑΠΚ /ΤΤΠΝΚΜ /33392 /19639 /172/33 (ΦΕΚ/Β΄/492), και μετά την ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου... Δείτε εδώ
Δευτέρα 22 Μαΐου 2017
Πρακτική άσκηση στο Εθνικό Τυπογραφείο
Πρακτική άσκηση στο Εθνικό Τυπογραφείο Το Εθνικό Τυπογραφείο και φέτος σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, παρέχει τη δυνατότητα σε σπουδαστές και σπουδάστριες δημόσιου ΙΕΚ, ΑΕΙ και ΤΕΙ... Δείτε εδώ
Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017
Ανακοίνωση για την προκήρυξη για πλήρωση θέσεων στο Εθνικό Τυπογραφείο
Σύμφωνα με τον ΑΡΙΘΜ. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ 3Κ/2017 , ΤΕΥΧΟΣ ΑΣΕΠ 11/3.3.2017 που αφορά πλήρωση 48 θέσεων προσωπικού, προκηρύσσεται η πλήρωση με σειρά προτεραιότητας πέντε (5) θέσεων τακτικού προσωπικού... Δείτε εδώ
Δευτέρα 16 Μαΐου 2016
Ανακοίνωση για τον νέο τυπογραφικό σχεδιασμό των ΦΕΚ
ΝΕΟΣ  ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Με την με αριθμό Γ31712/27-4-2016  απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ.... Δείτε εδώ
Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016
ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ
«ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΦΕΚ  ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΘΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ» Έως τώρα η διάθεση ΦΕΚ παλαιών ετών που δεν έχουν ψηφιοποιηθεί και καταχωρισθεί στην... Δείτε εδώ
Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016
ΚΑΘΕ ΦΕΚ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΕΠ
Μέχρι τώρα η διάθεση του ΦΕΚ σε έντυπη μορφή γινόταν μόνο από το γκισέ του τμήματος Πωλήσεων του Εθνικού Τυπογραφείου, Καποδιστρίου 34, 10432 Αθήνα. Παράλληλα από 11.01.2016 με την λειτουργία της νέας... Δείτε εδώ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Καποδιστρίου 34, 10432 Αθήνα


Για αποστολή ψηφιακά υπογεγγραμμένων εγγράφων προς δημοσίευση στο ΦΕΚ : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για γενικό πρωτόκολλο και αλληλογραφία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για την λειτουργία της ιστοσελίδας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Πείτε τη γνώμη σας


Πληροφορίες Δημοσιευμάτων ΦΕΚ : 210-5279000


Ωράριο λειτουργίας για το κοινό : Δευτ. - Παρ. :
8:00 π.μ - 13:30 μ.μ